Sales recruitment logo

De ultieme sales-recruitment-gids:
jouw wegwijzer naar het invullen van
complexe sales-vacatures


Steengoede sales-professionals zijn in trek. En in de huidige markt zijn ze enorm schaars. Wanneer je een sales-vacature wilt invullen en op zoek gaat naar de juiste kandidaten, voelt het vaak als een hopeloze onderneming. Je ploegt door een hooiberg van cv's om een handjevol gouden spelden (lees: ideale kandidaten) te vinden. Maar vaak zit een eerste kennismaking er niet eens in. Want in de huidige markt zitten verreweg de meeste sales-talenten prima op hun plek bij een werkgever. Dus hoe beweeg je die tot een overstap naar jouw bedrijf? Da's een sterk staaltje sales-recruitment.

Maar wanneer je dáárnaar op zoek gaat, kom je in een ander dichtbegroeid woud terecht: de recruitment-bureaus schieten uit de grond en iedereen beweert jouw sales-vacature uit-ste-kend te kunnen invullen. Maar: sales-recruitment is een vak dat je héél goed moet beheersen. Daarvoor zijn jarenlange ervaring, diepgaande kennis, eersterangs sales-skills en een stevig netwerk nodig.

Waar moet je allemaal op letten wanneer je op zoek gaat naar een sales-recruitment-bureau dat jou effectief kan helpen? En welke recruitment-principes vormen de basis voor het succesvol invullen van complexe sales-vacatures?

In deze ultieme sales-recruitment-gids leggen we het uit. Hoef je niets voor te downloaden, want 'snel' en 'efficiënt' zijn in deze context sleutelwoorden. Alles wat je moet weten, vind je op deze pagina: een wegwijzer die we hebben samengesteld om jou vlot te helpen aan de informatie die je zoekt. Lees hem van a tot z óf navigeer direct naar de sectie die je nodig hebt middels de inhoudsopgave hieronder!

Dit is precies waar een senior recruiter het verschil maakt. Die gaat namelijk eerst met je om de tafel. Bij het bespreken van je wensen kan weleens blijken dat je een vacature voor een medior sales-expert wilt uitzetten, terwijl een senior sales-professional eigenlijk veel beter bij je competentielijst past. Of de functieomschrijving en arbeidsvoorwaarden passen niet goed bij de functietitel. Een goede senior recruiter wijst je daarop. En in overleg kan je de vacature aanpassen om je kans op succes aanzienlijk te vergroten. Een frisse maar kritische blik van zo'n externe partij kan dus heel nuttig zijn!

Wat is sales-recruitment? De definitie van SalesSupply

Wat sales-recruitment vandaag de dag níet is? In één woord: hr. Van oudsher ging human resources op zoek naar kandidaten voor een vacature. De term 'werving en selectie sales' invoeren in Google om de hulp van een externe partij in te roepen? Daar dacht je als hr-manager niet eens aan.

Maar de tijden zijn veranderd. De kandidaat van nu verwacht dat je de rode loper uitrolt. Als je met een mager aanbod komt of een slecht lopend recruitmentproces hebt ingericht, maak je bij voorbaat geen kans. Maar zelfs als je alles volgens het hedendaagse recruitment-boekje doet, ben je er nog niet. Je moet je vacature en bedrijf in no-time aan de (slechts mild geïnteresseerde) kandidaat verkopen. Recruitment is simpelweg een ander vak geworden: sales. En dat is een vak apart!

Dat weten wij omdat onze senior recruiters actief zijn op het snijvlak van recruitment, sales en management. Elk van ons heeft meer dan 20 jaar ervaring in sales en management. En wij houden ons dag in, dag uit bezig met het werven van sales- en management-professionals voor onze opdrachtgevers. Daarom hanteren wij misschien ook een andere definitie van recruitment dan bureaus die op een meer generiek niveau opereren. Daar is trouwens niets mis mee wanneer je mensen wilt werven voor (junior) functies waarvoor geen specialistische kennis nodig is.

Maar als je een sales-manager, sales-director of andere sales-professional zoekt die op medior of senior niveau opereert, mag je de term 'sales-recruitment' niet te licht opvatten. Want hoewel velen beweren dat vak te beheersen, hebben slechts weinig partijen écht de ervaring en vaardigheden om het effectief te kunnen beoefenen.

Recruiters en sales-recruiters: wat is het verschil?

'Recruiter' is geen beschermd beroep. Iedereen mag zich in principe zo noemen. Wat je daardoor krijgt? Een zee aan junior recruiters die met harde targets in het diepe worden gegooid. Want ja, dát is de tactiek die het doorsnee recruitment-bureau hanteert. Het plukt net afgestudeerden praktisch uit de schoolbanken om hen de wijde recruitment-wereld in te sturen. In principe best begrijpelijk, want iedereen moet het vak leren.

De vraag is of jouw opdracht de vuurdoop moet zijn. Wanneer je medior of senior salesprofessionals zoekt, kun je je opdracht liever toevertrouwen aan senior sales-recruiters die zélf in sales- en management-posities hebben gewerkt. Zij kunnen op hetzelfde niveau met jouw ideale kandidaat communiceren. Ze spreken dezelfde taal.

Bovendien zetten zij hun specialistische kennis in bij het verkopen van jouw vacature en bedrijf. Daar hebben ze namelijk de sales-skills voor. Kort gezegd, senior recruiters kunnen jouw vacature overtuigend pitchen.

Idealiter treden ze ook op als recruitment-consultants. Want soms hebben jij én de kandidaat begeleiding, advies en coaching nodig om tot overeenstemming te komen. Onze recruiters verzorgen dat stuk consultancy gedurende het hele proces: wij adviseren omtrent salariëring en het voeren van succesvolle gesprekken. Dat is prettig voor opdrachtgever en kandidaat, want zo kom je snel nader tot elkaar!

Wat een goed sales-recruitment-bureau doet? Snel de juiste match voor je vinden!

  • Even een korte samenvatting: wat moet een sales-recruitment-bureau je allemaal bieden?
  • Diepgaande kennis van sales, management, recruitment en marketing;
  • Uitstekende sales-skills om jouw vacature en bedrijf te verkopen aan kandidaten;
  • Eén vast aanspreekpunt: jouw ‘eigen’ senior recruiter die zich volledig op jouw vacature stort;
  • Een ijzersterk netwerk en een goede reputatie die met de jaren is opgebouwd;
  • Mensenkennis (want software en assessments doorgronden een échte sales-expert niet);
  • Senior recruiters die door hun specialistische kennis op dezelfde golflengte zitten als jouw ideale kandidaat;
  • Begeleiding richting opdrachtgever én kandidaat tijdens het gehele recruitmentproces;
  • Flexibele, proactieve houding;
  • De garantie dat de recruiters snel een geschikte kandidaat aan je voorstellen.

Nog even over dat laatste punt: een goed werving- en selectie-bureau vindt binnen afzienbare tijd de perfecte match voor je. SalesSupply gaat bij aanvang van een opdracht bijvoorbeeld metéén aan de slag om de beste sales-professionals te vinden — en wij garanderen dat we binnen 3 weken een geschikte kandidaat vinden. Dat geldt voor álle opdrachtgevers, van kleine en middelgrote bedrijven tot hele grote organisaties in diverse branches. (Wij mogen bedrijven als Exact en Revlon tot onze klantenkring rekenen. Wil je meer weten, bekijk dan onze referenties.)

Headhunter sales gezocht: succesvol werven op (toren)hoog niveau

Als je een zwaardere sales-functie wilt invullen, zoek je sales-, management- en marketing-professionals van het hoogste kaliber. Je wilt je salesteam bijvoorbeeld verrijken met een commercieel directeur, sales-director of andere sales-executive. Het werven van zulke hoogopgeleide professionals is geen makkelijke taak. Daarom wil je waarschijnlijk een headhunter inschakelen. Dus je slaat aan het googelen. De termen waarop je zoekt? 'Headhunter sales', 'sales headhunting' en 'executive search'.

Een kleine les in werving en selectie: eigenlijk ben je gewoon op zoek naar sales-recruitment. Let er echter wel op dat een bureau gespecialiseerde senior recruiters heeft die een serieuze gesprekspartner zijn voor jouw ideale kandidaat. Want hoe talentvol een junior recruiter ook is, deze heeft gewoonweg het trackrecord en de kennis niet om sales-directors en sales-managers met 10+ jaar ervaring binnen te halen. Op dit niveau wil je écht werken met een ervaren sales-recruitment-expert. Iemand die jouw vacature en bedrijf kan verkopen aan de beste sales-expert!

Van sales-directors tot sales-consultants: welke sales-vacature wil jij invullen?

Sales-directors, sales-managers, sales-consultants: sales-professionals hebben veel verschillende functietitels. Wanneer je op zoek gaat naar een recruitment agency, weet jij waarschijnlijk al voor welke functie je een sales-talent wilt werven. Je hebt ook al het niveau bepaald waarop jouw nieuwste salesteam-aanwinst moet opereren.

Dit is precies waar een senior recruiter het verschil maakt. Die gaat namelijk eerst met je om de tafel. Bij het bespreken van je wensen kan weleens blijken dat je een vacature voor een medior sales-expert wilt uitzetten, terwijl een senior sales-professional eigenlijk veel beter bij je competentielijst past. Of de functieomschrijving en arbeidsvoorwaarden passen niet goed bij de functietitel. Een goede senior recruiter wijst je daarop. En in overleg kan je de vacature aanpassen om je kans op succes aanzienlijk te vergroten. Een frisse maar kritische blik van zo'n externe partij kan dus heel nuttig zijn!

Nu zouden we het liefst alle mogelijke salesfuncties bespreken, maar dan wordt deze gids waarschijnlijk zo lang dat je hem niet uitleest. Daarom beperken we ons tot enkele veelvoorkomende vacatures uit onze praktijk, waarvan we weten dat bedrijven die vaak uitzetten!

Recruitment sales-manager: teamleider, gesprekspartner én sales-expert

Een uitstekende sales-manager heeft een hele hoop competenties in huis. Goed kunnen samenwerken met het team is bijvoorbeeld een must. Maar je zoekt ook iemand die jouw bedrijfscultuur begrijpt en moeiteloos met alle soorten klanten communiceert. Een proactieve, resultaatgerichte instelling is een must. En een netwerk binnen jouw sector is een sterke pré.

Maar zulke experts liggen niet voor het oprapen. Hoe scheid je het kaf van het koren? Hoe wek je de interesse van een talentvolle sales-manager? En hoe zorg je dat deze een nieuwe uitdaging aangaat bij jouw bedrijf?

Op onze pagina 'recruitment sales-manager' gaan we daar dieper op in!

Recruitment account-manager: relatiebeheerder plus new business hunter

Een account-manager die jouw bedrijf écht helpt te groeien, is een veelzijdige expert. Jij zoekt iemand die de banden met bestaande relaties onderhoudt en verstevigt, maar die ook een rasechte new business hunter is. Je wilt veelbelovende prospects immers omzetten tot loyale klanten.

Daarom zoek je een kandidaat die bewezen succesvol is in het aanjagen van new business. En die ook nog eens bij jouw organisatiecultuur past. Dé hamvraag: hoe zie je door de recruitment-bomen het sales-bos? En hoe werf je een geschikte account-manager nu eigenlijk?

Lees het op onze pagina 'recruitment account-manager'.

ICT sales-recruitment: sales-professional met kennis van ERP, cloud en SaaS

Als je werft voor een sales-functie bij een ICT-bedrijf, heb je een extra zware klus. Je zoekt namelijk een proactieve, ambitieuze sales-professional die jouw markt door en door begrijpt. En die je complexe dienst of product — bij voorkeur met inzet van consultative selling — kan verkopen. De persoon die jij zoekt, past bovendien qua cv én persoonlijkheid bij jou. Want een goed begrip van de bedrijfscultuur is natuurlijk ook essentieel.

Hoe vind je een sales-expert die termen als 'ERP', 'cloud' en 'SaaS' kent én weet te gebruiken? Nog belangrijker: hoe overtuig je hem of haar om de sprong te wagen en bij jouw bedrijf te komen werken?

We vertellen er meer over op onze pagina 'ICT-sales-recruitment'.

SaaS sales-recruiter: expert die sales én jouw complexe dienst begrijpt

Sales-directors, sales-managers en business-development-managers met SaaS-kennis? Die vind je niet zomaar. Zij opereren op het snijvlak van verkoop en software. Daarom hebben ze niet alleen salesvaardigheden, maar begrijpen ze ook jouw complexe dienst. Het vergt wat om zulke talenten te vinden. En je moet het sales-recruitment-vak helemáál beheersen als je ze succesvol wilt werven.

'Eerste hulp bij SaaS sales-recruitment' is dan ook geen overbodige luxe. Meer weten? Kijk op onze pagina 'SaaS sales-recruiter'.

Waar ben jij op zoek naar nieuw talent?

Om goed talent te vinden, moet je soms (virtueel of fysiek) stad en land afreizen. En dan nóg is het lastig om de sales-expert te vinden die jij zoekt. Bij SalesSupply werken we met opdrachtgevers die binnen én buiten de Nederlandse grenzen opereren. Maar om het je makkelijker te maken, geven we hier een overzicht van de steden waarin veel bedrijven momenteel naarstig op zoek zijn naar sales-professionals.

Sales-recruitment Amsterdam: dynamische kandidaat in een dynamische stad

Wil je een sales-functie in Amsterdam invullen? In onze hoofdstad is de concurrentie van andere werkgevers het grootst en is de krapte op de arbeidsmarkt het meest voelbaar. De combinatie van snelheid en sales-skills is daarom van doorslaggevend belang. Maar voor ons als sales-recruitment-bureau is het nog steeds mogelijk om een sales-professional te vinden die relatiebeheer aankan, snel schakelt en new business succesvol aanjaagt.

Hoe navigeer je de kandidatenmarkt en vind je de persoon die jij zoekt? Door te werken met senior sales-recruiters die een groot netwerk hebben. En die jouw vacature snel en efficiënt kunnen pitchen om de interesse van de juiste kandidaten te wekken!

Lees meer op onze pagina 'sales-recruitment Amsterdam'.

Sales-recruitment Rotterdam: proactieve sales-pro met een 010-mentaliteit

Je Rotterdamse team uitbreiden met een sales-manager, sales-director of andere sales-expert? Dat is zo eenvoudig nog niet. Jij zoekt immers een ambitieuze, proactieve pro die een trackrecord én een echte 010-mentaliteit heeft. Maar je kan ervan uitgaan dat zo’n sales-professional momenteel al een baan heeft.

Waar start je je zoektocht? Hoe selecteer je de juiste kandidaten? En wat moet je doen om met hen in gesprek te komen?

Als senior sales-recruiters weten wij er alles van. Op onze pagina 'sales-recruitment Rotterdam' lees je meer!

Sales-recruitment Utrecht: professional die sales-meters heeft gemaakt

Jouw hoofdkantoor of vestiging in Utrecht is toe aan groei. Je zoekt dus een professional die al wat sales-meters heeft gemaakt en jouw bedrijf naar een hoger niveau kan tillen. De vraag is: waar vind je reuze goede sales-managers of andere sales-executives die hun huidige contract (mét zekerheden) willen verscheuren om bij jou een frisse start te maken?

De hulp van een sales-recruitment-bureau met expertise is hierbij onontbeerlijk. Meer weten? Neem een kijkje op onze pagina 'sales-recruitment Utrecht'.

Sales-recruitment Eindhoven

Sales-consultants, sales-managers of andere experts met een klinkend sales-cv én groeiambities: die zoek jij. En wel in Eindhoven. Maar zij zitten niet op de bank te wachten totdat er een interessante vacature voorbijkomt. Ze zijn al hard aan het werk voor een bedrijf. Daar komt nog eens bij dat jouw concurrenten op dezelfde talenten azen in dezelfde (niet al te grote) regio.

Hoe krijg jij een voet tussen de deur? Daar heb je ervaren sales-recruiters voor nodig. Professionals die talent keer op keer aan openstaande sales-functies weten te koppelen. Hoe gaan zulke sales-recruiters te werk? Lees het op onze pagina 'sales-recruitment Eindhoven'!

Sales-vacatures snel en goed invullen?

Wil jij een medior of senior sales-vacature invullen? En kan je daar wel wat professionele hulp bij gebruiken? Onze senior sales-recruiters — die elk 20+ jaar ervaring in sales- en management-posities hebben — houden zich dagelijks bezig met het werven van kandidaten voor complexe sales- en management-functies. Daarbij stellen zij ontzorging, flexibiliteit, begeleiding en uitstekende communicatie centraal.

Als jij snel resultaat wilt en graag werkt met jouw 'eigen' senior sales-recruiter, klop dan gerust bij ons aan. Wij vinden binnen 3 weken een geschikte kandidaat voor je. Gegarandeerd.

Wil je een potentiële samenwerking bespreken? Of ga je graag direct met ons aan de slag?

Success Delivered

Volg ons op