Wat is een salesmanager?

De salesmanager is verantwoordelijk voor de verkoop van producten en diensten van de organisatie. Een salesmanager heeft naast een verkoopfunctie ook management taken waarbij het meestal zo is dat hij of zij leiding geeft aan het verkoopteam. Het verkoopteam bestaat vaak uit accountmanagers en de commerciële binnendienst. De direct leidinggevende van de salesmanager is de commercieel directeur.

Jaarlijks stelt een salesmanager het verkoopplan op waarin staat hoeveel er dat jaar verkocht dient te worden en door welke accountmanagers. Dit zijn vervolgens de targets van de accountmanagers. De salesmanager houdt per maand bij of het verkoopteam de targets hebben gehaald en stuurt daar waar nodig bij. Deze resultaten worden maandelijks gerapporteerd aan de commercieel directeur van der organisatie.

Een salesmanager bezoekt samen met de accountmanagers van zijn team klanten en prospects om op die manier te kunnen coachen en zijn verkopers verder te trainen in het verkoopvak. Verder beoordeelt de sales manager ook de uitgebrachte offertes van de accountmanagers en commerciele binnendienst.

Een belangrijke taak van de salesmanager is ook om de samenwerking met andere afdelingen binnen het bedrijf te verbeteren. Afdelingen waarmee goed moet worden samengewerkt om zo de kwaliteit te verbeteren van de dienstverlening zijn marketing, logistiek en inkoop. Samen met de afdeling marketing moeten de ontwikkelingen in de markt gevolgd worden. Op die manier worden klantbehoeften en trends in kaart gebracht waar het bedrijf dan vervolgens op kan inspelen met de dienstverlening en nieuwe diensten.

Een salesmanager is onderdeel van een sales afdeeling. Er zijn verschillende soorten sales professionals werkzaam op de sales afdeling:

Accountmanager

Key Accountmanager

Senior Accountmanager

Salesmanager

Sales Consultant

Sales Engineer

Accountmanager Binnendienst

Commerciële Binnendienst

Binnendienst Medewerker

Commercieel Directeur

Commercieel Manager

Success Delivered

Volg ons op