Wat is de commerciele Binnendienst?

De commerciële binnendienst is de belangrijke schakel tussen de account manager die in de buitendienst werkt en klanten en prospects van een bedrijf. De binnendienst stelt offertes op en stuurt brochures op naar klanten. Het up to date houden van het CRM systeem waar alle klanten en producten in zijn opgeslagen, is ook een taak van de commerciële binnendienst.

De commerciële binnendienst heeft ook een verkoopfunctie. In tegenstelling tot de verkopers in de buitendienst, verkopen binnendienst medewerkers diensten en producten meestal telefonisch en per e-mail. Ze nemen inkomende orders van klanten aan en verwerken die in het CRM-systeem. Daarnaast onderhouden ze vaak intensief contact met andere afdelingen binnen de organisatie zoals inkoop, logistiek en zoals al eerder gezegd de verkopers in de buitendienst, ook wel accountmanagers genoemd.

Er is een verschil tussen een administratieve binnendienst en een commerciële binnendienst. De eerste soort, het woord zegt het al, is vooral administratief bezig zoals met het verwerken van orders, opvangen van inkomende vragen van klanten en prospects, het up to date houden van het CRM-systeem en het afhandelen van klachten. De commerciële binnendienst heeft meer een commerciële functie zoals het maken van bezoekafspraken voor de buitendienst, het telefonisch genereren van leads en het sluiten van orders met klanten.

Een commerciële binnendienstmedewerker is vaak onderdeel van een verkoopteam. Het verkoopteam staat meestal onder leiding van de salesmanager. Daarboven zit vaak een commercieel directeur die zitting heeft in de directie van het bedrijf.

Er zijn verschillende soorten sales professionals werkzaam op de sales afdeling:

Accountmanager

Key Accountmanager

Senior Accountmanager

Salesmanager

Sales Consultant

Sales Engineer

Accountmanager Binnendienst

Commerciële Binnendienst

Binnendienst Medewerker

Commercieel Directeur

Commercieel Manager

Success Delivered

Volg ons op