Senior executive search:
3 tips om een senior-managementvacature in te vullen

Menig HR-afdeling slaakt een zorgelijke zucht wanneer het tijd is om een C-level executive of senior manager te werven. Want in deze krappe arbeidsmarkt lijkt het onbegonnen werk. Een senior executive search neemt ontzettend veel tijd in beslag. En zelfs áls je de benodigde uren erin steekt, is het nog maar de vraag of jouw executive search vruchten afwerpt. Senior posities invullen is niet makkelijk, omdat de doorgewinterde professionals die jij zoekt al een goede baan hebben. Zie ze dus maar eens te bewegen tot een overstap.

Hoe maximaliseer je de kans op succes? In deze blogpost delen we drie tips die onmisbaar zijn als je executive recruiting wilt laten slagen. Doe er je voordeel mee!

1. Spreek de taal van de senior professionals die jij zoekt

Bij een C-level executive search heb je te maken met senior professionals. Veel executive-search-bureaus sturen junior recruiters op pad om hen te werven. In de praktijk gaat dat vrijwel altijd mis. Want hoe getalenteerd een twintiger ook is, kan deze een directeur of manager met jarenlange expertise en ervaring overtuigen om alle huidige zekerheden op te geven en een sprong in het diepe te nemen?

Jouw ideale kandidaat heeft een gesprekspartner op niveau nodig. Iemand die zelf een oude rot in het vak is en een dieptegesprek over dat vak én de branche kan voeren. Of het nu gaat om software as a service (oftewel, een ICT executive search), supply chain management of professional services, je wilt op senior-managementniveau kunnen meepraten. Daarnaast verwacht ervaren toptalent dat je óók van andere (actuele) zaken afweet — van economie en finance tot politiek en de zakelijke markt. Je moet ervaren én breed onderlegd zijn. Waarom? Alleen zó word je serieus genomen en creëer je een vertrouwensband.

2. Zet mensenkennis in bij het werving- en selectie-proces

Een lijstje met competenties afvinken? Da's makkelijk. Een kind kan de was doen. Maar werving/selectie houdt véél meer in. Een manager of C-level executive moet ook de juiste soft skills hebben. Beschikken jouw kandidaten over geweldige communicatieve vaardigheden? Kunnen ze goed luisteren? Zijn ze in staat om mensen met elkaar te verbinden? Hebben ze een helikopterview? Passen ze écht binnen de bedrijfscultuur? Dit soort zaken moet je allemaal beoordelen tijdens het recruitmentproces.

Daarnaast is het belangrijk om een band met de kandidaat op te bouwen. Begin niet metéén over de vacature. Toon eerst oprechte interesse om te achterhalen wat een kandidaat zoekt in een functie. Luister goed en laat zien dat je hem of haar begrijpt. Zo is de kans groter dat je iemand uiteindelijk over de streep trekt.

3. Beheers de juiste sales-skills vóórdat je aan een senior executive search begint

Senior management-posities invullen is een flinke klus die de juiste aanpak vergt. Zet je online een vacature uit? Dat levert vrijwel nooit de juiste kandidaten op. Wend je je tot een database? Dat kan, maar dan moet je honderden cv's doorworstelen om (met enig geluk) een handjevol passende profielen te vinden. Mocht dit je lukken, dan begint het echte recruitmentwerk pas. Want hoe krijg je toptalenten op directie- en general-management-niveau zover dat ze überhaupt met je in gesprek gaan?

Hiervoor is een sterk staaltje verkooptechniek nodig. Zonder sales-skills kom je in het huidige recruitmentlandschap nergens. Je moet je vacature en het bedrijf razendsnel weten te verkopen. Anders is de mild geïnteresseerde kandidaat zó weer weg. En dan kan jij wéér vanaf nul beginnen.

Feit is dat recruitment tegenwoordig weinig met HR en álles met sales te maken heeft. (Niet voor niets deelde onze directeur Leon Spek op Frankwatching 5 tips voor een betere samenwerking tussen HR en recruiters.) Dit geldt overigens voor bedrijven in alle soorten en maten. Het is van toepassing op vrijwel elke branche en specialisatie. En het geldt voor bijna alle typen functies — of je nu vaste functies wilt invullen of interim solutions zoekt.

Een vaste óf interim(-management)-vacature invullen met een ervaren executive-search-bureau?

Wil jij werken met ervaren executive recruiters om een vaste directie- of senior-management-functie in te vullen? Of zoek je een interim-management-bureau, gespecialiseerd in het vinden van tijdelijke leidinggevenden?

In beide gevallen kan je bij ons terecht. SalesSupply is een vooruitstrevend executive-search-bureau dat de zaken op een eigengereide manier aanpakt. Persoonlijk, efficiënt, snel en met diepgang. Onze headhunter-recruiters hebben zelf in management- en sales-posities gewerkt. Met 20+ jaar ervaring zijn zij uitstekende gesprekspartners voor jouw potentiële kandidaat. Zij zetten hun expertise, ervaring en netwerk graag voor je in. En tijdens het traject treden ze óók op als senior consultants — zowel voor jou als voor de kandidaat.

Wil je een potentiële samenwerking bespreken? Of bundel je graag direct de krachten met ons?

Neem contact met ons op
Deel dit artikelSuccess Delivered

Volg ons op