Een goede executive search uitvoeren:
4 ingrediënten voor een geslaagde werving

Wil jij je algemeen management óf C-level executive board verrijken met toptalent? Dan loop je waarschijnlijk snel tegen een nijpend probleem aan: de krapte op de arbeidsmarkt. De vraag naar goede kandidaten is groot, maar ze zijn ontzettend schaars. En doorgaans hebben ze al een goede baan, waardoor het moeilijk is om ze tot een overstap te bewegen. Daarom vinden veel bedrijven het lastig om een goede executive search uit te voeren. Zeker wanneer hier ook nog eens haast achter zit.

We begrijpen dat je hier moedeloos van kunt worden. Maar geef de zoektocht vooral niet op. Want een geslaagd recruitment-traject is absoluut niet onmogelijk. Met de juiste aanpak kun je ook in dit klimaat slagen. Hoe? We beschrijven 4 ingrediënten voor een succesvolle werving!

1. Senioriteit: de kracht van overwicht

Veel executive-search-bureaus beweren dat zij de ideale kandidaat voor je kunnen vinden. Op zoek naar senior-managers, C-level executives, commercieel directeuren of (non-)executive-directors? Achter elke functietitel zetten ze naarstig een vinkje. De vraag is: wie pakt de opdracht uiteindelijk op?

Bureaus met een bekend logo zetten regelmatig een junior recruiter op het traject. Hoe talentvol deze persoon ook is, dit haalt je slagingskans meestal aanzienlijk naar beneden. Dat heeft niet zozeer met de vaardigheden van de recruiter te maken, maar met het ervaringsniveau en de autoriteit die nodig zijn om kandidaten van het hoogste kaliber binnen te halen. Kan iemand die net uit de collegebanken komt, een directeur met 15 jaar ervaring overtuigen om een overstap naar jouw bedrijf te maken? Kan een junior recruiter een vakinhoudelijk gesprek voeren om het vertrouwen van zo'n kandidaat te winnen? In de regel niet.

Senior kandidaten willen op een bepaald niveau communiceren om een switch zelfs maar te overwegen. Wil je een goede executive search laten uitvoeren, dan is het dus verstandig om te werken met senior executive recruiters of headhunter-recruiters die zelf op management- en directieniveau gewerkt hebben.

2. Kennis: executive-search-bureau met brede expertise

Jarenlange ervaring, een omvangrijk netwerk, diepgaande sales-skills, sectorspecifieke kennis en leiderschapsexpertise: een recruiter moet zeer breed onderlegd zijn om een executive search tot een geslaagd einde te brengen.

Senior recruiters volgen de arbeidsmarkt, de sectoren waarin hun opdrachtgevers opereren én het wereldnieuws op de voet. Daardoor kunnen ze overal over praten met kandidaten en opdrachtgevers: economie, politiek, finance en de zakelijke markt. Executive toptalent verwacht zo'n gesprekspartner tijdens het recruitment-traject.

3. Sales-skills: vacatures 'verkopen' aan kandidaten is een vak apart

Wil je steengoede executives met kennis van de secure-base-leadership-methodiek of specifieke leiderschapsmodellen aannemen? Moet jouw nieuwe leidinggevende daarnaast ervaring hebben met een bepaalde sector, zoals ICT, supply chain, private equity of professional services? Of wil je management-posities invullen waarvoor expertise binnen de bouw of industrie nodig is?

Wanneer je een leidinggevende met specifieke sectorkennis wilt werven, wil je eigenlijk het schaap met de vijf poten vinden. Als dat je al lukt, is het cruciaal om de vacature en het bedrijf razendsnel aan zo'n kandidaat te verkopen. Dergelijk talent heeft doorgaans namelijk al een baan en staat niet te springen om een overstap naar jouw bedrijf te maken. Het is dus heel belangrijk dat je werkt met een recruiter die uitstekende sales-skills bezit. Véél bonuspunten als deze recruiter zelf ook directie- en sales-functies bekleed heeft, want dan neemt de kandidaat hem of haar helemáál serieus.

4. Snelheid + kwaliteit: de gouden recruitment-combinatie

Heb je een goede kandidaat gevonden? En is deze geïnteresseerd? Dan is het zaak om zijn of haar aandacht vast te houden. Goede executive recruiters combineren snelheid en kwaliteit om een goede executive search uit te voeren. Zij houden zich aan hun afspraken, handelen accuraat en begeleiden kandidaten (én opdrachtgevers) waar nodig.

Kandidaten een week laten wachten? Dagenlang niet terugbellen? Salarisafspraken op het allerlaatste moment wijzigen? Sommige HR-professionals denken daar nog steeds mee weg te kunnen komen. Maar in de huidige markt betekent een dergelijke handelswijze vaak maar één ding: je verliest de kandidaat. Hij of zij verliest simpelweg de interesse. Of, nog erger: een concurrent kaapt jouw ideale kandidaat weg terwijl jij niet thuis geeft.

De moraal van het verhaal: geef kandidaten de vip-behandeling die zij verwachten. Want toptalent komt alléén nog binnen over de rode loper.

Ben je dertien-in-een-dozijn executive-search-bureaus zat en wil je écht een goede executive search laten uitvoeren?

Wil jij een senior-management-functie invullen of een C-level executive search tot een goed einde brengen? Of zoek je een interim-management-bureau, gespecialiseerd in het vinden van tijdelijke leidinggevenden?

In al deze gevallen kan SalesSupply je helpen. Als vooruitstrevend executive-search-bureau pakken wij executive recruiting nét even anders aan dat de meeste andere partijen. Elk van onze senior recruiters heeft zelf in management- en sales-posities gewerkt. Met meer dan 20 jaar ervaring zijn zij waardige en deskundige gesprekspartners voor jouw ideale kandidaat.

Wil je weten hoe wij onze expertise, ervaring en netwerk voor jou kunnen inzetten? Of bundel je graag meteen de krachten met ons?

Neem contact met ons op
Deel dit artikelSuccess Delivered

Volg ons op