Wat is een accountmanager?

Een accountmanager is verantwoordelijk voor de klanten, ook wel accounts genoemd, van het bedrijf. Een accountmanager houdt zich bezig met de directe verkoop van het product of dienst aan klanten. Vaak ondersteund door een accountteam. Daarnaast onderhoudt een accountmanager het contact met klanten en houdt hij of zij zich bezig met het acquireren van nieuwe klanten. De directe manager is meestal de salesmanager. Daarboven zit vaak een commercieel directeur die zitting heeft in de directie van het bedrijf.

Een accountmanager heeft naast commercieel inzicht een klantgerichte instelling. Het doel is het binnenhalen van nieuwe klanten en het vasthouden van bestaande klanten. Kennis van de markt en kennis van het product of dienst zijn nodig om succesvol te zijn. Een accountmanager werkt meestal op basis van een sales target. Bij het behalen van het sales target levert dit een bonus op per maand of per jaar.

Aan het begin van het jaar stelt een account manager vaak een verkoopplan of salesplan op waarin hij of zij aangeeft hoeveel er verkocht gaat worden en op welke manier. Leads, prospects en suspects, bedrijven waaraan verkocht zou kunnen gaan worden, worden in een zogenaamde salesfunnel gezet.

Er bestaan verschillende typen accountmanagers: de zogenaamde hunters en farmers. De farmers zijn uitstekende relatiebeheerders. Dus die beheren de relaties met bestaande klanten terwijl de hunters juist goed zijn in het binnenhalen van nieuwe klanten.

Een accountmanager werkt meestal op de sales afdeling. Deze afdeling zorgt ervoor dat het product of de dienst van een bedrijf bij hun doelgroep verkocht wordt. Dit kan op verschillenden niveaus en in verschillende hoeveelheden tegelijk, afhankelijk van de branche.

Er zijn verschillende soorten sales professionals werkzaam op de sales afdeling:

Accountmanager

Key Accountmanager

Senior Accountmanager

Salesmanager

Sales Consultant

Sales Engineer

Accountmanager Binnendienst

Commerciële Binnendienst

Binnendienst Medewerker

Commercieel Directeur

Commercieel Manager

Success Delivered

Volg ons op