Vergeet salariswijzers!

“Hé Leon, even over het aanbod aan jullie kandidaat dat we aan het opstellen zijn: uit de salariswijzer kwam een bedrag van 5.500 euro en dat vind ik écht een heel mooi salaris, hoor.” Mijn reactie? “Tsja, een mooi salaris is het best. Maar je gaat die kandidaat daar niet mee binnenhalen.”

Dit gesprek voerde ik onlangs met een werkgever. En varianten hierop voeren we vaak met HR-afdelingen en werkgevers.

Laten we even realistisch zijn. Is jouw aanbod hetzelfde als het huidige salaris van de kandidaat? Of zit je hier nog geen 5 procent boven? Daarvoor gaan weldenkende talenten hun vaste contract bij de huidige werkgever écht niet verscheuren. Een overstap brengt nu eenmaal risico’s met zich mee en die wil je afdekken.

Mijn advies: vergeet salariswijzers en -kompassen. Die meten wat medewerkers momenteel verdienen in een branche en beroepsgroep, maar — let op! — níet voor welk (concurrerend) bedrag zij bereid zijn om te switchen.

Het juiste salaris weerspiegelt de functie, de risico’s én de markttrends. Weet je niet hoe je dit moet bepalen? Schakel dan professionele recruitmenthulp in. En win tegelijk zeeën van tijd!

Nu zet ik wel even een ander kompas uit: waarop baseer jij een salaris?
Deel dit artikelSuccess Delivered

Volg ons op