Samen naar de finish: overstappen doet een kandidaat niet alleen

Sommige mensen denken dat recruiters de hele dag verhit cv's doorspitten en poppetjes schuiven. Wij zouden snel en mechanisch te werk gaan. Een misvatting, als je het mij vraagt. Want in mijn dagelijkse praktijk komt er veel meer bij het recruitersvak kijken. Een voorbeeld: wanneer kandidaten de overstap naar een nieuwe functie maken, vinden zij het soms heel spannend om dit aan hun werkgever te vertellen. Daar kunnen ze best wat begeleiding bij gebruiken. En die bied ik graag!

De pleister eraf trekken mét begeleiding

Vaak blijkt een klankbord en officieuze adviseur heel welkom. Onlangs werkte ik bijvoorbeeld met een zeer getalenteerde kandidaat die als een berg opzag tegen het indienen van zijn ontslag. Begrijpelijk, want diverse voorgangers waren door de werkgever het kantoor uitgeschreeuwd nadat zij hetzelfde hadden gedaan. "Ik wil het op een prettige manier beëindigen, maar ik denk dat ik de wind van voren krijg en binnen vijf minuten buiten sta," zei hij tegen mij.

Wat ik in zo'n geval doe? Eerlijk advies geven en open communiceren. We hebben het gesprek van tevoren zelfs samen geoefend. "Dit is niet wat je wilt, maar je weet wat je kan verwachten," vertelde ik hem. "Als je deze beslissing hebt genomen en je staat er voor 100 procent achter, moet je even door de zure appel heen bijten. Je hebt 10 jaar keihard voor het bedrijf gewerkt en goede resultaten behaald. Nu heb je de kans om je verder te ontwikkelen zoals jij dat wilt. We hebben heel goed geoefend hoe je het gaat brengen. Meer kan je niet doen. Sommige mensen zijn nu eenmaal niet te veranderen. Bereid je dus mentaal voor en ga het gesprek aan."

Ik gaf aan dat de kandidaat mij voor- en achteraf kon contacteren indien hij daar behoefte aan had. Want wanneer je de pleister eraf trekt, is het soms gewoon fijn om iemand naast je te hebben die alle ins en outs van de situatie kent. Elk verhaal kent immers belangrijke nuances.

In dit geval ging het om een hardwerkende, ambitieuze kandidaat die écht toe was aan de volgende stap. Hij had meerdere malen bij zijn werkgever aangegeven dat het product aan innovatie toe was. Aan zijn verzoeken was geen gehoor gegeven. Toen ik hem een baan aanbood bij mijn opdrachtgever — een bedrijf dat een zeer vernieuwende oplossing verkoopt — achtte hij de tijd rijp om de switch te maken. In deze functie zou hij eindelijk zijn innovatieve salesideeën kwijt kunnen. Na twee gesprekken bleek het een perfecte match: ook mijn opdrachtgever was ervan overtuigd dat hij de ideale kandidaat voor deze functie was.

Van verhitte gemoederen naar denken in oplossingen

Het gesprek met de werkgever verliep helaas zoals verwacht. Na afloop belde de kandidaat mij om te vertellen dat zijn werkgever hem voor van alles had uitgemaakt en iedereen in het bedrijf had verboden om nog contact met hem te hebben. "Ik ben er nu eigenlijk ook wel klaar mee, Peter," zei de kandidaat. "Ik wil deze negativiteit niet."

En inmiddels krijgt hij volop de kans om dat te doen. Mijn opdrachtgever is ontzettend blij met hem. Tegelijkertijd vond dit bedrijf het vervelend dat zijn afscheid op die manier was verlopen. Omdat mijn opdrachtgever de oude werkgever weleens was tegengekomen in de wandelgangen, heeft zij hem gebeld om alles te bespreken. Dat heeft hem tot bedaren gebracht. Ook hij zag uiteindelijk in waarom zijn oude medewerker deze mooie kans niet voorbij had laten gaan.

Samen de stappen doorlopen

Omdat ik zelf heel wat ervaring heb opgedaan in het management- en salesvak vóórdat ik recruiter werd, begrijp ik goed dat het moeilijk kan zijn om je werkgever na 10 jaar te vertellen dat je weggaat. Ik heb zelf ook ooit moeten mededelen dat ik een bedrijf na vele jaren ging verlaten. Ook ik vond dat niet makkelijk. Daarom was het voor mij essentieel om de kandidaat in kwestie goed te begeleiden.

Hoe het nu met hem gaat? Hij zit bij mijn opdrachtgever helemaal op zijn plek. Toen ik hem onlangs belde, gaf hij aan dat hij heel blij was met de communicatie en de manier waarop we de stappen samen hebben doorlopen. Daar haal ik ook plezier uit. Het feit dat ik de juiste match heb kunnen maken en mijn steentje heb bijgedragen aan alles wat daarbij kwam kijken, geeft mij voldoening. Dat maakt mijn werk als recruiter uitdagend en uniek!




Deel dit artikel



Success Delivered

Volg ons op