Haal de perfecte high-potential-kandidaat binnen: 3 tips

Haal de perfecte high-potential-kandidaat binnen: 3 tips

Véél vraag, weinig aanbod: 3 tips om de perfecte high-potential-kandidaat binnen te halen

De arbeidsmarkt is krap en talent is schaars. In dit klimaat is het belangrijker dan ooit om te weten wat kandidaten van een potentiële werkgever verwachten. Want alleen zó maak je kans om dat felbegeerde talent binnen te halen. In de praktijk blijkt dat makkelijker gezegd dan gedaan. Bij SalesSupply merken we dat er sprake is van een enorme verschuiving: waar we drie jaar geleden kandidaten coachten voor gesprekken, begeleiden we nu voornamelijk klanten die dé golden bullet onder de kandidaten willen aannemen. De tijd waarin je als werkgever kon kiezen uit veel talenten, is namelijk voorbij. Met een beetje geluk vind je twee tot drie high-potential-kandidaten die perfect aansluiten op het profiel. En je kan ervan uitgaan dat zij ook andere potentiële werkgevers spreken. Je dient dus een stap extra te zetten om hen ervan te overtuigen dat ze voor jóuw bedrijf moeten komen werken.

Een flinke omslag waaraan veel hr-specialisten moeten wennen. Maar onze senior recruiters, die meer dan twee decennia aan management- en saleservaring hebben, zijn al jarenlang gewend aan hét nieuwe motto in recruitersland: 'Recruitment is sales.' Bovendien spreken wij kandidaten dagelijks, waardoor we bekend zijn met hun drijfveren en salariswensen.

Omdat wij onze kennis graag delen, geven we in deze blogpost drie handige tips om je ideale kandidaat binnen te halen!

1. Handel snel en accuraat

Snelheid is in deze markt geen pré, maar een absolute vereiste als je kandidaten aan je wilt binden. Laat je iemand één week wachten op de resultaten van een assessment? Dan is de kans groot dat de kandidaat ingaat op het aanbod van een bedrijf dat harder rent. Geef je twee weken later feedback op het eerste gesprek? In dat geval is het nagenoeg zeker dat de kandidaat inmiddels met een ander in zee is gegaan. Zélfs als je een goede klik had. En zélfs als je prachtige arbeidsvoorwaarden biedt.

Waarom? De kandidaat heeft het voor het kiezen. Geef daarom maximaal binnen een à twee dagen feedback op een gesprek. Daarmee heb je een flinke streep voor.

2. Wees duidelijk en betrouwbaar

Stel, je gaat uit eten en de ober weigert je een menukaart te geven. "Kijk maar wat we straks op tafel zetten," zegt hij. Wat doe je dan? Waarschijnlijk ga je weg. Je vindt het maar verdacht. Bovendien wil je graag van tevoren weten wat je voorgeschoteld krijgt. Toch?

Hetzelfde geldt voor kandidaten. Je moet direct transparant zijn over wat zij kunnen verwachten van de sollicitatierondes én de functie. Een voorbeeld: een lijnmanager verzorgt de kennismaking, een psycholoog het assessment en een manager het gesprek waarin de arbeidsvoorwaarden aan bod komen. Dit moet je voorafgaand aan het proces communiceren naar de kandidaat.

Vervolgens is het cruciaal dat je je aan de afspraken houdt. Verschuif data niet en laat het assessment niet plotseling door de directeur uitvoeren. Zekerheid is essentieel (bedenk altijd dat er andere potentiële werkgevers zijn die de zaken goed voor elkaar hebben!).

3. Bied een waanzinnig concurrerende package deal

Het talent waarnaar jij op zoek bent, zit niet op de bank te wachten op je telefoontje. High-potential-kandidaten hebben in deze markt al een baan. Ze worden meerdere malen per week benaderd door recruiters die hen willen wegkapen.

Adverteer je met leuke personeelsfeesten? Zet je in de vacatureomschrijving dat de kandidaat vooral in zichzelf moet willen investeren? Bied je het gemiddelde salaris waarover je gelezen hebt? Daarmee kom je er niet. Jouw kandidaat hééft dit soort zaken al op orde en zal om zulke redenen dus niet weggaan bij de huidige werkgever.

Wat je wél moet doen? Een enorm concurrerend pakket bieden waar een weldenkende kandidaat geen nee tegen kan zeggen. Salaris, pensioen, doorgroeimogelijkheden, flexibiliteit: alles moet aantrekkelijk en onderscheidend zijn. Alleen zo beweeg je talent ertoe om voor jouw bedrijf te komen werken.

Hoe ziet de aanpak van onze senior recruiters eruit?

Wil je weten hoe een professionele recruiter te werk gaat bij het binnenhalen van topkandidaten? In onze volgende blogpost geven we je een kijkje in onze keuken.
Deel dit artikelSuccess Delivered

Volg ons op