Haal de ideale kandidaat voor je vacature binnen: 4 tips

Kun jij je vacature verkopen? 4 tips om jouw ideale kandidaat binnen te halen.

De schaarste aan geschikte kandidaten zet zich voort en daardoor is de arbeidsmarkt 180 graden gedraaid: we zijn van een werkgevers- naar een werknemersmarkt gegaan. Wat dit betekent? Je moet je vacature én je bedrijf aan een kandidaat kunnen verkopen. Want deze heeft het tegenwoordig voor het kiezen.

Veel hr- en recruitmentspecialisten moeten hier enorm aan wennen. De dominante vraag tijdens een sollicitatiegesprek is niet meer: ‘Waarom moeten wij jou aannemen?’ Het is nu de kandidaat die vraagt: ‘Waarom zou ik voor jullie bedrijf kiezen?’

Deze verschuiving is ook voelbaar in onze dagelijkse recruitmentpraktijk. Waar wij vroeger vooral bezig waren met het coachen van kandidaten, begeleiden we nu voornamelijk werkgevers bij het vinden en binnenhalen van talent. Natuurlijk blijf je kritisch bij het beoordelen van kandidaten, want je wilt alleen een kandidaat werven die aansluit bij het gewenste profiel. Maar wanneer je die gevonden hebt, moet je de rode loper uitrollen om dit schaarse talent aan je te binden. Hoe doe je dat? In deze blogpost delen we vier essentiële tips die je gedurende het wervingsproces kan gebruiken!

1. Werving: maak de vacature duidelijk en aantrekkelijk

Alles staat of valt bij je vacatureomschrijving. Nog steeds zien wij veel vacatures voorbijkomen die uit lappen tekst bestaan. Publiceer je 3 A4'tjes met 20 bullet points en een honderdjarige geschiedenis van je bedrijf? We willen geen slecht nieuws brengen, maar niemand leest dat.

Bovendien zie je het cruciaalste element in zulke epistels vaak niet terug: het euroteken! Welk salaris kan de kandidaat ongeveer verwachten? Hoeveel vakantiedagen bied je? Is er sprake van een eindejaarsbonus? Benoem de arbeidsvoorwaarden. Vergeet ook niet de stip op de horizon: de kandidaat wil graag weten wat de doorgroeimogelijkheden zijn.

2. Proces: zorg voor een snel, helder proces

Wanneer wij de perfecte kandidaat voor een klant hebben gevonden, begint er een nieuw proces: het binnenhalen van de kandidaat in kwestie. Als werkgever moet je oppassen dat je je in die fase niet diskwalificeert. Schets van tevoren een duidelijk plaatje van het traject. Hoeveel rondes moeten kandidaten doorlopen? Wie gaat met hen praten? Is er sprake van een assessment of meeloopdag? Hoeveel tijd neemt het hele proces in beslag?

Onze tip: stem het aantal stappen af op de zwaarte van de baan. Als je vier rondes creëert voor een lichte functie en kandidaten tussentijds lang in onzekerheid laat over het vervolg, haken ze hoogstwaarschijnlijk af. Ze verwachten snelheid, duidelijkheid en vlotte communicatie.

3. Om de tafel: verzorg een onvergetelijke kennismaking

Te vaak zien wij dat het misgaat tijdens het gesprek met de kandidaat. Werkgevers komen met een lange, droge opsomming van feiten over het bedrijf en de functie. Wat wij in zulke gevallen terugkrijgen van kandidaten? "Het gevoel ontbreekt."

Het probleem is dat er vaak een andere potentiële werkgever is die hen wél een warme, persoonlijke kennismaking biedt. Deze schetst een helder beeld van het onboardingproces en het toekomstbeeld, stelt de kandidaat voor aan enkele toekomstige collega's en nodigt hem of haar uit voor het bedrijfsevenement van volgende week.

Als je zorgt dat dit soort zaken allemaal klaarliggen, is de kennismaking een warm bad voor de kandidaat. Ook dát is onderdeel van de verkoopkunst die je als hr- of recruitmentexpert tegenwoordig moet beheersen.

4. 'Seal the deal': smeed het ijzer als het heet is

Doe je een kandidaat een aanbod? Trek de champagnefles dan niet meteen open, want ook in deze fase kan het nog misgaan. Check of je aanbod precies voldoet aan de voorwaarden die je hebt omschreven in de vacaturetekst en tijdens het sollicitatieproces. En smeed het ijzer als het heet is. Wanneer beide partijen enthousiast zijn, is het cruciaal om zo snel mogelijk de benodigde handtekeningen te zetten.

Ga daarbij níet onderhandelen over reeds toegezegde voorwaarden. Vroeger werkte dat, maar in het huidige landschap slaat het enthousiasme van de kandidaat hierdoor om in aversie. "Afspraak is afspraak," zegt deze dan — om vervolgens toch maar in te gaan op het aanbod van een ander bedrijf.

Kort gezegd: als alle puzzelstukjes in elkaar passen, maak het dan snel officieel volgens de besproken voorwaarden!

Sparren over jouw wervingsstrategie in de huidige markt?

Wil je jouw proces zo goed mogelijk inrichten? Worstel je met het vinden en binnenhalen van de juiste management- of saleskandidaat? Vind je het lastig om je vacature te verkopen? Neem gerust eens contact met ons op om te sparren over jouw situatie. Onze senior recruiters hebben 20+ jaar ervaring in de markt. Zij zetten hun expertise graag in om jou te helpen bij het werven van de perfecte kandidaat.




Deel dit artikel



Success Delivered

Volg ons op